Nem csak hobbi: Így mentik meg a drónok az életed

Néhány évtizede még csak a sci-fikben repkedtek rendőrségi drónok, ma már a hétköznapi életünk részei. Igaz, a legtöbben még a szórakozás és a hobbi eszközeként gondolnak rájuk, pedig speciális használatuk miatt egyre inkább lesz jellemző, hogy nemcsak hobbifotósokat látunk reptetni. A világ egyes részein már bevált gyakorlat, hogy drónok hozhatják a legkülönfélébb rendeléseinket; ipari felhasználásuk is egyre szélesebb skálán mozog, gondoljunk csak a mezőgazdasági drónokra, a raktározásra, de még a bányászatban is a drónoké a jövő.

Emellett viszont egyre több, a lakosság számára közvetlenül érzékelhető területen látnak el speciális funkciókat: biztosíthatják a sürgős műtéthez szükséges vérszállítmányt, de ott lesznek (vannak!) a rendőrök és a tűzoltók mellett, vagy éppen segítséget hoznak megközelíthetetlen helyen ragadt túrázóknak. Az alkalmazási területeket hosszan lehetne sorolni, úgyhogy a teljesség igény nélkül nézzük meg a legizgalmasabb példáit annak arra, hogy mit tehetnek a drónok értünk

Photo by Dose Media on Unsplash
Dose Media fotója

Gyógyítás és betegellátás

A drónok repképessége elsősorban azért jó, mert bárhova képesek eljutni és kikerülik a forgalmat, így ha a város egyik kórházából a másikba kell szállítani valamit, gyakorlatilag legyőzhetetlenek. Emellett a nehezen elérhető területekre is lehetséges velük gyógyszert vagy más egészségügyi eszközöket szállítani, ez pedig már nemcsak a jövő zenéje: a Zipline drónjai évek óta teszik ezt Ruandában és Ghánában. Vért, gyógyszereket, oltóanyagokat szállítanak a legeldugottabb területekre, méghozzá olyan sikerrel, hogy Ruandában gyakorlatilag a Zipline drónjai az egészségügyi hálózat részévé váltak, a program indulása óta több mint 13 000 kiszállítást hajtottak végre, és a ruandai vérszállítmányok 65 százalékát ezek a drónok juttatják célba. Ráadásul azonnali segítségnyújtás esetén is kérhető a szolgáltatásuk: egy üzenet a központba és azonnal küldik is – például az ellenszérumot kígyómarás esetén – a bajba jutotthoz legközelebb lévő kórházba, így a napok és órák helyett már 30 perc alatt ott lehet az életmentő csomag.

Az azonnali segítségnyújtás a célja a holland egyetemista, Alec Mormont ötletéből született,„Ambulance Drone” fantázianévre hallgató eszköznek is, amely gyakorlatilag egy repülő defibrillátor. A szívinfarktusok esetén ugyanis létfontosságú a gyors újraélesztés, és egy drón gyorsabban kiérhet a beteghez, mint bármilyen mentőautó vagy helikopter. Ráadásul az eszköz élő videókapcsolatot biztosít egészségügyi szakértőkkel, akik így koordinálni is tudják az újraélesztést. A technológia alkalmazása 2018-ban a Magyar Mentőszolgálatnál is felvetődött, egyelőre azonban az éles bevetések még váratnak magukra; a szintén 2018-ban alakult Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének célja pedig az, hogy szükség esetén szakértőikkel segítsék a kutatás-mentésben résztvevő szakszolgálatokat, és megismertessék őket a drónok nyújtotta lehetőségekkel.

Ha pedig az épp aktuális pandémiára gondolunk, a vírushelyzetre is megvolt a dróntechnológia válasza: Nevadában például már drónnal is szállítanak ki gyorsteszteket, így elkerülhető az esetleges fertőzöttekkel való kontaktusba kerülés.

Drónszabályváltozással, biztosítással kapcsolatos infókért, és a jelenlegi jogi útvesztő megértéséért jelentkezz ingyenes konzultációnkra!

Mentés

Katasztrófahelyzetekben a drón szintén életeket menthet: a speciális érzékelőknek, a légi képalkotásra alkalmas hőkameráknak köszönhetően segít megtalálni a veszélyben lévő, romok alá vagy égő épületbe rekedt embereket, miközben nem veszélyezteti a mentőcsapat tagjait. De nemcsak a kutatás és a felderítés lehet egy drón feladata, a tűzoltóknak ugyanis hatalmas segítséget jelent egy olyan segédeszköz, amely elér nagy magasságokba és nehezen megközelíthető helyekre; speciális hőkamerákkal pedig átlát a füstön, így követni tudja a tüzek mozgását. A technológia nem csupán tesztüzemben működik: a tavalyi kaliforniai tűzvésznél 30 drónpilóta több, mint 20 drónnal segédkezett a katasztrófa megfékezésében.

Nemcsak a tűzoltók, de a parti őrség emberei is örülhetnek a drónoknak. Egy ma forgatott Baywatch-ból ugyanis már nem lehetne kihagyni őket, legalábbis az ausztrálok szerint, ahol a vízi mentést és megfigyelést is a Little Ripper Lifesaver drónjai segítik. Az eszközökkel egyrészt folyamatosan cápákat keresve pásztázzák a partközeli vizeket, másrészt a bajba jutott szörfösöket segítik. Ha pedig valaki veszélyben van, a drón azonnal ledobja neki a kellő mentőfelszerelést.

Biztonság

Bár Magyarországon meglepően hangozhat, de szintén a lakosság biztonságát szolgálják az aknakereső drónok. A világon máig több, mint hatvan országban vannak aknaveszélyes területek, amelyekre a legváratlanabb esetekben is betévedhet valaki. (Például néhány éve a nagy Pokémon Go lázban Bosznia-Hercegovinának komoly figyelmeztetést kellett kiadnia, nehogy a gyanútlanok elfelejtsék, az országban több, mint ezer négyzetkilométernyi terület még mindig alá van aknázva.) Ezeknek a területeknek a felszámolásában nagy előrelépést hozhatnak a drónok, amelyek speciális érzékelőiknek köszönhetően pedig hatékonyabban, ráadásul emberi élet veszélyeztetése nélkül deríthetik fel a máig elrejtett robbanószerkezeteket.

Rendőrségi megfigyelésre viszont már a magyar rendőrség is használ drónokat. Nálunk ugyan még csak a közutakon, forgalomfigyelésre vetik be ezeket, de a térképezésben és a felmérésben hasznos lézerszkennerek gyors és pontos terepfelmérést tesznek lehetővé helyszínelések során is. Emellett egyfajta mozgó biztonsági kameraként a legkülönbözőbb esetekben jelenthetnek segítséget, és egyre inkább a mindennapjaink részévé válhat az, hogy a drónok akár építkezésen dolgozó munkások, parkban sportolni vágyó kocogók vagy épp a kertünkben játszó gyerekek épségére vigyázzanak.

 Drónszabályváltozással, biztosítással kapcsolatos infókért, és a jelenlegi jogi útvesztő megértéséért jelentkezz ingyenes konzultációnkra!

TOVÁBBI HÍREK