Drónregisztráció 2021

2021. január 1-től új  időszámítás lépett életbe Magyarországon a drónosoknak. A decemberben elfogadott, röviden csak „dróntörvényként” emlegetett törvénymódosításokhoz azóta is folyamatosan érkeznek a hivatalos kiegészítések. A február 2-i Magyar Közlönyben (a 38-40/2021. (II./2) kormányrendeletekben) találhatóak meg a részletek arról, mit kell tenniük a drónosoknak, ha legálisan szeretnének repülni. Az első lépés a drón és üzembentartójának nyilvántartásba vétele. Összefoglaljuk, hogyan láss neki.

Maksim Tarasov fotója

Kinek kell regisztrálni?

A regisztráció két részből áll: nyilvántartásba kell vetetni a drónt és a drónt üzembe helyező távpilótát is, aki nemcsak magánszemély, hanem jogi személy is lehet. A regisztrációt abban az országban lehet megtenni, ahol az üzembentartó lakcímmel vagy székhellyel rendelkezik, tehát Magyarországon a magyar lakcímmel vagy székhellyel rendelkezők tudják elindítani a folyamatot.

Minden drónt és üzembentartót regisztrálni kell, ha a drón nem játék. A Magyarországon is érvényben levő EU-s szabály szerint játéknak az a drón minősül, amely a játékokra vonatkozó előírásoknak megfelel, 120 gramm alatti tömegű, nincs adatrögzítővel felszerelve és a pilótától legfeljebb 100 méterre képes eltávolodni.

A drónt tehát kötelező bejelenteni az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM), ha a drón, azaz UAS (pilóta nélküli légijármű rendszer)

 • nem sorolható a játékok kategóriájába vagy
 • 120 grammnál nehezebb vagy
 • adatrögzítésre alkalmas vagy
 • 100 méternél messzebb képes repülni az irányítójától.

Ha a feltételek közül akár csak az egyik igaz a drónunkra, akkor regisztrálni kell. (Például: hiába kisebb a drónunk tömege 120 grammnál, ha van rajta egy kamera, akkor máris gondolnunk kell a nyilvántartásba vételre!)

A drón regisztrációja azonban nem elég, ugyanis annak, akinek bejelentésköteles eszköze van, regisztrálnia kell magát üzembentartóként is.

Ian Baldwin fotója

A nyilvántartásba vétel folyamata

1) A drón, azaz UAS regisztrálása

Ha a drón megfelel a fenti feltételek egyikének, akkor azt a következő nyomtatványok kitöltésével kell nyilvántartásba vetetni.

UAS nyilvántartásba vétele természetes személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202855

UAS nyilvántartásba vétele jogi személy esetén: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202839

Fontos, hogy a kitöltött nyomtatványt nem lehet egyszerűen e-mailben elküldeni az ITM-nek. Az benyújtás elfogadott menete:  

 • A regisztrációt online kell megtenni, méghozzá e-papíron. Ehhez fel kell menni az https://epapir.gov.hu/ oldalra, itt ügyfélkapuval lehet bejelentkezni, majd a „Légijárművekkel kapcsolatos hatósági eljárások és a „Pilóta nélküli polgári légijárművekkel történő tevékenység bejelentése opciókat kell kiválasztani. Ezután automatikusan csak az ITM-et lehet címzettként megjelölni. A levélhez csatolni kell az aláírással ellátott nyilatkozatot.
 • A nyomtatványt kinyomtatva, postán is be lehet küldeni a Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály postacímére: 2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház. A borítékon pedig fel kell tüntetni, hogy „Pilóta nélküli légijármű nyilvántartásba vétele”.

Kiegészítésként megjegyezzük, hogy saját készítésű drón esetén gyártóként a saját nevet kell megadni a nyomtatványban ahhoz, hogy elfogadják azt.

2) Biztosítás

Bár a hivatalos regisztrációs folyamatnak nem része, de a drón bejelentése után és a pilóta nyilvántartásba vétele előtt még meg kell kötni a felelősségbiztosítást. Bár ez csak a 250 gramm feletti gépeknél kötelező, de a kisebbeknél is erősen ajánlott. Már csak azért is, mert a rendeletek nem egészen egyértelműek. Hiába írják elő egy helyen a 250 grammos súlyhatárt, de van rendelet, ami arról határoz, hogy felelősségbiztosítást kötelező kötni minden regisztrált UAS-ra. Tehát ha már regisztráltuk a drónunkat, akkor érdemes biztosítanunk is.

A biztosításhoz már szükséges a nyilvántartásba vétel, ugyanis ennek eredményeként a drón fog kapni egy hivatalos azonosító számot. Ez az, amelyet a biztosítás kötésekor meg kell adni, hiszen az eddigiekkel ellentétben a biztosítás nem egy személyre, hanem egy eszközre vonatkozik.

3) Az üzembentartó bejelentése

Ha már rendelkezünk a drón biztosításának kötvényszámával, akkor kell magunkat üzembentartóként is nyilvántartásba vetetni. A jelenlegi regisztrációs folyamat szerint, ha több drónra is kötöttünk biztosítást, akkor többször, külön-külön mindegyik eszközhöz regisztrálnunk kell magunkat, hiszen a benyújtható dokumentumon egy üzembentartóhoz egy biztosítási kötvényszámot lehet hozzárendelni.

Ezt megtehetjük magánszemélyként (https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202887) és jogi személyként, azaz cégként vagy vállalkozásként is (https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/202871). Azt, hogy melyik kategóriába tartozunk, a későbbi tevékenységünk alapján kell eldönteni, de ez szerencsére utólag is módosítható. 

(Ha a drónunkra valamilyen oknál fogva mégsem kellett biztosítást kötnünk, akkor a nyomtatványon a kötvényszámot egyszerűen hagyjuk üresen.)

Ennek a dokumentumnak a benyújtását a drónok bejelentéséhez hasonlóan kell megtenni, tehát e-papíron.

Költségek

A nyilvántartásba vétel nem megy ingyen, ezeket a hatósági díjakat elvileg 2021. március 8-tól kell fizetni. (Az összegekről szóló határozatot a Magyar Közlöny február 5-i, 18. számában adták közre.

 • A drón nyilvántartásba vétele: 2000 Ft
 • Az üzembentartó nyilvántartásba vétele: 2000 Ft
 • A drón vagy az üzembentartó adataiban bekövetkező változások bejelentése: 2000 Ft
 • Törlés a nyilvántartásból: 1000 Ft
 • Igazolás kiállítása nyilvántartásba vételről: 4090 Ft.

Arról azonban még nincs pontos információ és határozat sem, hogy az eddig beadott kérvények után utólag kell-e majd fizetni, illetve ha kell, akkor milyen formában (csekken vagy átutalással) és milyen határidővel kérik az összegeket.

Drónszabályváltozással, biztosítással kapcsolatos infókért, és a jelenlegi jogi útvesztő megértéséért jelentkezz ingyenes konzultációnkra!

David Henrichs fotója
TOVÁBBI HÍREK