Drónvizsga 2021

Ahhoz, hogy jogszerűen használjuk drónunkat az új dróntörvény szerint, nemcsak a regisztráció és a biztosítás lépésein kell túllennünk, hanem szükségünk van úgynevezett kompetencia tanúsítványra (drón vizsgára) ahhoz, hogy a hatóságok tudják: a kellő ismeretek és elsajátított készségek birtokában képesek vagyunk felelősen reptetni eszközünket. Egyszerűbben szólva tehát szükség van egy drónpilóta képzés és egy vizsga elvégzésére ahhoz, hogy minden szabálynak megfeleljünk.

Jacob Owens fotója

Kinek kell drónvizsga?

A drónvizsga teljesítése mindenkinek kell, egyfajta jogosítványt szereznie, akire a regisztrációs kötelezettség érvényes. (Tehát annak, aki olyan drónnal repülne, amely nem sorolható a játékok kategóriájába, vagy 120 grammnál nehezebb, vagy adatrögzítésre alkalmas vagy 100 méternél messzebb képes repülni az irányítójától.)

A követelményrendszer a drónok kategóriájától függően változik. A nyílt kategórián belül (a legtöbb hobbi drónos és ipari művelet is ebbe tartozik) A1 és A3 alkategóriában a pilótának elég egy online képzést elvégeznie, tudásáról pedig egy 40 kérdéses teszt során kell számot adnia. A teszten 75%-os eredményt, azaz 30 jó választ kell elérni ahhoz, hogy megkaphassuk a képzést igazoló kompetencia tanúsítvány

A vizsgát jelentő teszt tartalmi megkötését az EU-s dróntörvény szabályozza, eszerint az alábbi témakörök szerepelnek a feleletválasztós kérdéssorban: repülésbiztonság, légtérkorlátozások, légiközlekedés szabályozása, emberi teljesítőképesség határai, operatív eljárások, általános UAS ismeretek, magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem, biztosítás és védelem.

Az A2 alkategóriában reptető pilótáknak, melyek azok a műveleteket jelentik, mely lakott területen belül zajlik, egy 500g és 2000g közötti drónnal (2023 Január 1. után 900g és 4000g közötti).

Kötelezően elsajátítandó tananyag és a vizsga mellett gyakorlati nyilatkozattal is rendelkezniük kell. A gyakorlati nyilatkozatot magának állítja ki a távpilóta.

Hol, hogyan?

Magyarországon a vizsgázás előfeltételének számító online tanfolyamot a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) keretein belül lehetett elvégezni, az A1/A3 kategóriák képzésére a KTI honlapján lehet jelentkezni. A2 kategória esetén először a KTI ügyintézőjével vegyük fel a kapcsolatot, erre a kepzes@kti.hu címen vagy a 06-1-464 4438 telefonszánom van lehetőség. 

A központilag elfogadott vizsgát (A1/A3 és A2 kategóriában is) a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV)-nál kell letenni, erre a KAV honlapján lehet jelentkezni

A vizsgákat szervező Közlekedési Alkalmassági és (Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) honlapja szerint a szaktanfolyami és kategóriás képzési engedélyek kiadása az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartozik, a részletekkel kapcsolatban ugyfelszolgalat@itm.gov.hu e-mail-címen lehet tájékoztatást kérni.

Ivan Aleksic fotója

Vizsgázni viszont csak személyesen lehet a KAV vizsgáztató helyeinek egyikén. A vizsga díja 4600 Ft, amit az ún. e-Titán rendszerbe bejelentkezve kell befizetni. A vizsga szintén 16 éves kortól tehető le, és menetrendje hasonló a KRESZ-vizsgáéhoz, tehát egy számítógépteremben ülve a gépen kell válaszolni a feleletválasztós kérdésekre. A sikeres eredményhez A1 és A3 kategóriában 40 perc alatt 40 kérdésből 30 helyes választ kell adni, A2 kategóriánál 30 perc alatt 30 kérdésből 23-at kell jól megválaszolni. (A hivatalos tanterv és vizsgakövetelmény leírása az alábbi linken érhető el.)

Ha minden jól megy, akkor mindezek után egy ilyen, a teljes EU területén érvényes igazolvánnyal lehetünk gazdagabbak:

Fontos, hogy a korábban (2021. január 1. előtt) szerzett képzések nem váltják ki az új, egységesített normarendszeren alapuló tanfolyamot és vizsgát. Cserébe viszont az Európai Unió bármely országában szerzett vizsgát elfogadják az EU teljes területén, tehát az EU-n belüli külföldi „drónjogosítvány” éppúgy érvényes itthon, mint a magyar az EU-s országokban.

Ezt a kitételt azért is érdemes megjegyeznünk, mert a jogszabályi környezethez való rendkívül lassú intézkedések miatt hónapokig csak külföldi online tanfolyamokkal és vizsgákkal lehetett megszerezni a jogszerű repüléshez szükséges jogosítványt, így nagyon sokan vágtak bele (saját nyelvtudás vagy épp Google-fordító segítségével) német vagy más nyelvű külföldi képzésbe és vizsgába. Ezekre továbbra is van lehetősége annak, aki a magyar nyelvű vizsga helyett (például német vagy angol) nyelvi kihívásra is vágyik, másrészt míg Magyarországon csak személyes vizsgázásra van lehetőség, addig a külföldi vizsgák egy része online is letehető. Az ezeken szerzett EU-s tanúsítványok a szabályozás szerint Magyarországon természetesen továbbra is érvényesek.

TOVÁBBI HÍREK