Drónszabályozás 2021

Pár fontos tudnivaló a drónszabályozással kapcsolatban!

Évek óta használjuk őket, és a jövőben a technikai fejlődésnek és a drónok népszerűségének köszönhetően egyre többen leszünk. Köszöntünk a drónpilóták és a drónhasználók közösségében.

Ahogy az minden forradalmi technológia életében, úgy a drónok esetében is elmondható, hogy a kezdeti kísérletező időszak után a technika használata egyre szélesebb kör számára lett és lesz a mindennapok része, így annak használata is egyre szervezettebb keretek között zajlik.

Már évek óta létező igény, hogy a drónok használata világos és komplex szabályozási keretet kapjon, ezzel egy időben a technika működtetése is a professzionalizálás útjára lép.

A következő pár sorban röviden összefoglaljuk neked az alapvető információkat, amelyeket drónhasználóként érdemes álmodból felkeltve is tudnod!

Ki szabályozza a drónok reptetését?

Az Európai Unió. Az Unió által hozott rendelet egy kötelező keretrendszer, melytől a tagállamok törvényhozása nem térhet el. Egyes pontokban, azonban azt kiegészíthetik, pontosíthatják, vagy ahogy hazánkban is látható, szigoríthatják azt. A 2020. évi a pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatcsomag szabályozza a drónos műveleteket hazánkban. Ezt fogják kiegészíteni kormány és miniszteri rendeletek, de ezek még nem ismertek.

Mikortól lép hatályba a dróntörvény?

2021. január 1-től.

Milyen repülési kategóriák léteznek?

Nyílt – általános szabályok szerint szabadon hajtható végre UAV repülés, azaz lakott területen kívül egy regisztrált drónnal, biztosítással és vizsgával rendelkező távpilóta szabadon repülhet. Természetesen csak az erre a célra biztosított légterekben.

Speciális – kockázatértékelés szükséges repülés előtt (légtér engedély szükséges).

Engedélyköteles repülés – csak hatósági tanúsítással hajtható végre, minden esetben egyedi kockázatértékeléssel, melyet a légügyi hatóság hagy jóvá.

Én melyik kategóriába tartozom?

A leggyakoribb tevékenységnek számító hobbi és fotós, videósok körében a nyílt kategória. Amennyiben ezeket a tevékenységeket folytatod a drónoddal, ezekre a szabályokra kell különösen figyelni:

  1. Maximum 25 kg felszálló tömeggel rendelkezhet a drónod, lakott területen ez max 4 kg.
  2. A drónod nem kerülhet látótávon kívül a repülés alatt.
  3. Embertömeg közelében vagy felett nem szabad repülni (stadion, fesztivál, turisztikai látványosság, rendezvény stb.)
  4.  A drón maximum 120 méterre távolodhat el a földfelszíntől
  5. Áruszállítás, kiszórás tilos! (pl permetezés)
  6. Szükséges pilóta vizsga (120 grammnál nagyobb, vagy kamerás drón esetén).
  7. Kötelező a felelősségbiztosítás.
  8. Regisztrálni kell a drónt és üzemeltetőjét.
  9. Kötelezően használni kell a mydronespace alkalmazást.
  10. Lakott területen továbbra is igényelni kell a légtérengedélyt.

Regisztrálni kell a drónom?

Igen. Nyilvántartásba kell venni minden 120 grammnál nehezebb eszközt, vagy minden olyan drónt, amelyen van kamera. Ami nem ebbe a kategóriába tartozik, az játéknak minősül. A játékok szabályozása külön terület és a gyártó, valamint a kereskedő felelőssége, hogy ezen szabályoknak megfeleljenek.

Hogyan veszik nyilvántartásba a drónomat?

A drónt vélhetően online kell regisztrálni az üzembentartó (tulajdonos, használó) megjelölésével, a megfelelő igazgatási díj megfizetése mellett. Ezzel kapcsolatos kormányrendelet még nem kerültek napvilágra.

Lesz drón jogsi?

Ha nem is nevezhetjük jogsinak, de vizsga lesz. A játék kategórián kívül eső pilóta nélküli légijármű üzemeltetéséhez le kell tenni az állami, online vizsgát (kompetencia tanúsítványt). A lakott területen belüli repüléshez a gyakorlati képzésen való részvétel szintén elvárás lesz, de ennek szabályozása továbbra sem ismert.

Milyen lesz a vizsga?

A vizsga 40 feleletválasztós kérdésből álló teszt lesz, mely csak a hivatalos, elég terjedelmes tananyag elsajátítása után lesz elérhető a vizsgázó számára. A témaköröket az EU határozza meg. Amennyiben nem szereted a meglepetéseket, jelentkezz online vizsgafelkészítő képzéseinkre és 2 óra alatt felkészítünk a vizsgára!

Hol érvényes a vizsga?

A jó hír, hogy bármely uniós tagállamban letett vizsga az EU teljes területén érvényes. 

Számít ha már korábban elvégeztem a drón képzést?

Nem, ez nem mentesít. Az eddigi képzések nem helyettesítik az állami vizsgát és kompetencia tanúsítványt.

Ki lehet oktató?

Az EU felkéri a magyar hatóságot, hogy jelölje ki az oktatás feltételeit, azonban ez még nem ismert. Hamarosan várható az oktatási intézmények akkreditációját leíró rendelet.

Mi a ‘No Drone Zone’?

Azok a légterek , ahol tilos, vagy korlátozottan lehet csak drónnal repülni. Vélhetően a környezetvédelmi területek és az ellenőrzött légterek külön engedélyhez kötöttek lesznek, de még meg kell várni az ide tartozó rendeleteket. Valószínűleg a légtereket szabályzó törvénybe fog bekerülni az erre vonatkozó rész.

Biztosítás

Kötelező lesz, mint eddig, viszont a regisztráció miatt jobban ellenőrizhető. Valószínűleg megmarad mindkét opció, miszerint a drónt, vagy magát biztosítja a pilóta. Az EU bármely országában köthető. Érdemes szétnézni, a felszálló tömeg a mérvadó az árban.

Városokban kell eseti légtér?

Igen! A magántulajdon védelmére való hivatkozással lakott területen kell légtérengedély. A magyar szabályozás beemelte, hogy kell hozzájárulás a lefilmezett, fényképezett ingatlan tulajdonosától. (Ez szembe megy az EU-s rendelettel, valószínűleg el fogják törölni.)

Bírság és szankciók

Légiközlekedési bírság általánosságban 100 millió forintig szabható ki. Ez soknak tűnik, de ez egy -tól, -ig típusú szankció. Számításba veszik a jogsértés súlyát, állapotát, ismétlését, veszélyességét, károsító hatását és a kár mértékét.

Mi van az illegális fotózással, videózással?

Bűncselekménynek minősül. Súlyos esetben elzárással is sújtható.

Csinálhatok felvételt a drónommal?

Igen, bár az új szabályozás szigorúan kitér a magántulajdon és a személyiségi jogok védelmére. Ettől függetlenül szabad felvételt készíteni művészi és saját célokra. Ami tilos, az az engedély nélküli megfigyelés és a személyiségi jogok megsértése.

A My Drone Space helyettesíti a légtérengedélyt?

Nem, de az applikáció használata kötelező lesz, hogy megbizonyosodjunk a többi drónos közelségéről, illetve az esetleges egyéb kockázatokról, de azon történő bejelentkezés nem egyenértékű egy hivatalos légtérengedéllyel.

Ha tisztán akarsz látni a drónszabályozással kapcsolatban, illetve érdekelnek a későbbi rendeletek, törvénymódosítások, akkor iratkozz fel!

TOVÁBBI HÍREK