Drónok a mezőgazdaságban

A drónok és drónozás egyik nagy nyertese – sok egyéb terület mellett – a mezőgazdaság. Az UAV-ok számtalan feladatra hasznosíthatóak ebben az iparágban, nemcsak megkönnyítik egy-egy munkafázis elvégzését, hanem gyakorlatilag megreformálják az eddig bevált folyamatokat, és a jövőt jelentik a precíziós mezőgazdaság számára.

Taylor Siebert fotója

Az agrárszektorban használt drónok feladatai két nagy területre bonthatók. Ezek egyike a monitoring, a megfigyelés és adatgyűjtés, amikor is egy távérzékelésre alkalmas UAV-val van lehetőség a mezőgazdasági területek felmérésére. Nemcsak arról van szó, hogy egyszerűen feltérképezzük a vizsgált terepet, hanem a különféle infravörös tartományokban is érzékelő szenzorokkal pontos információkat nyerhetünk a gyomosodásról, a vízháztartási problémákról, az úgy nevezett növényi stressz okozó állapotokról, például vízhiányról, víztöbbletről vagy tápanyaghiányról.

A drónos monitorozás és a gyakori repülés által nyerhető naprakész adatok segítenek a termésbecslésben és a kárbecslésben is. A drónokkal képesek lehetünk a termesztett növények mennyiségi jellemzőinek felmérésére mellett a minőség megfigyelésére is, például olyan indexek használatával, mint az úgy nevezett normalizált vegetációs index (NDVI). Utóbbi azon alapul, hogy az egészséges növények levelei másként verik vissza a rájuk érkező fénysugarakat, így a drón hiteles és hasznos információt nyújthat a növények károsodásának kezdetéről. Így még azelőtt felfedezhetjük a kártevőket vagy betegségeket, hogy a baj szabad szemmel látható lenne. 

A másik nagy felhasználási terület, amely Magyarországon is gyorsan fejlődésnek induló ágazat lehet a mezőgazdasági drónozásban, ha megteremtik hozzá a megfelelő szabályozási környezetet, az a permetezés. A mai dróntechnika ugyanis lehetővé teszi, hogy olyan nagyobb eszközökkel repüljenek a szakértők, amelyek képesek a permetszert tároló (10, 16 vagy akár 20 literes) tartályok szállítására és a permetszer szétszórására is, legyen szó akár gombaölésről, rovar- vagy gyomirtásról. Ráadásul ezek az eszközök könnyen eljutnak az egyébként nehezen elérhető helyekre, távolról irányíthatóak és automatizálhatóak, a permetszert pedig a szokásos technikáknál sokkal hatékonyabban adagolják.

A permetező drónok gyors és költséghatékony eszközt jelentenek, ugyanis azzal, hogy a növények állapotát felmérve a megfelelő mennyiségű permetszert vagy műtrágyát képesek adagolni, csökkentik a költségeket és a környezet vegyszeres terhelését is. A kimutatások szerint ugyanolyan hatásfokú eredményért drónos permetezéssel során 90%-kal kevesebb vizet és 50%-kal kevesebb vegyszert kell használni más technikákhoz képest. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kezelések a levegőből végezhetőek, ennek minden előnyével: egyrészt nem lehetetlenítik el a permetezést, növénykezelést a rossz talajviszonyok, az esőzések utáni nagy sár sem számít; másrészt a folyamat taposásmentesen és bármilyen szármagasságú növény esetén elvégezhető lesz. A rotorok technikai megoldásainak köszönhetően pedig teljes felületkezelés végezhető, a növények minden részére, a levelek fonákjára is eljut a szükséges szer. De ha éppen csak egy kis terület károsodott, akkor könnyen lehetőség van arra is, hogy csupán az érintett, pontosan behatárolt területen végezzünk kezelést. 

A Magyarországon gyakorlati használatban levő drónok, mint például a DJI AGRAS T16, akár 16 literes tartályt is képesek szállítani, 10 hektár/órás kapacitással rendelkeznek és 34 km/órás sebességre képesek. Természetesen a drónokkal való permetezés éppen úgy szakértelmet kíván, mint annak megállapítása, mikor milyen vegyszerekkel kel kezelni a növényeket. A permetezés igazi innovatív feladatot jelent, ezzel együtt ez az egyik legnehezebb alkalmazási terület is, ugyanis figyelni kell a növényvédelmi szabályokra, a megfelelő adagolásra, az elsodródásra, a szomszédos területekre. Tehát alkalmazása minden esetben képzett szakembert igényel, és a megfelelő hatósági engedélyek beszerzését.

Azt, hogy a drónok remek megoldást jelenthetnek a permetezésre és egyéb mezőgazdasági munkákra, nem új ötlet: már 1980-ban Japánban tesztelni kezdték a hasonló technikákat. Svájcban, Amerikában és Kínában már évek óta előszeretettel használnak drónokat különböző növénytermesztési feladatokhoz, de a francia és spanyol borvidékeke lejtőin is bevett szokás már ezek használata. A XAG 2019-ben bemutatott gépei pedig már a levegőből való vetés megreformálására készülnek. Eddigi, Kínában végzett kísérleti eredményeik szerint a XAG drón tizedannyi idő alatt végzett a vetéssel, mint a munkások kézi erővel: mezőgazdasági drónjuk 50-60 ember munkáját képes elvégezni egymagában, ugyanis óránként 50 ezer négyzetméter földet képes bevetni, ráadásul éjszaka is tud dolgozni. 

A fejlesztések tehát folyamatosan zajlanak, és a nemzetközi piaci előrejelzések is a drónok mezőgazdasági felhasználásának ugrásszerű növekedését várják a jövőben. A Business Insider körképe szerint a teljes drónpiac 2021-re meghaladja az 12 milliárd dolláros összbevételt, ennek legmeghatározóbb öt szegmense a mezőgazdaság, a bányászat, a biztosítás, a média és telekommunikáció és a bűnüldözés lesz. A Reports and Data előrejelzése szerint a mezőgazdasági drónok piacának mérete 2026-re elérheti a 6,5 milliárd dollárt, a Global Market Insights szerint pedig 2024-re több, mint 200 000 mezőgazdasági UAV fog munkálkodni világszerte.

TOVÁBBI HÍREK