Kell drónjogsi 2021-től?

Minden amit tudni kell a 2021-től kötelező drónjogsiről!

Ha jogsi nem is, de a vizsga a legtöbb esetben kötelező lesz. Elmondható, hogy a szabályozás leginkább a repülésben nem érintett személyek, vagyis a járókelők védelmére fekteti a hangsúlyt.

Leegyszerűsítve minél több ember vesz minket körül drónozás közben, úgy szigorodnak a ránk vonatkozó előírások. Természetesen az sem mindegy mekkora drónnal és hol akarunk repülni.

Milyen előírások vonatkoznak rám a drón súlya szerint?

Játék drónok

120 gramm alatti drónok esetében elmondható, hogy nem szükséges semmilyen vizsga. Viszont a körültekintő repülés és a röptetett drón műszaki ismerete elvárás.

Ez alól kivételt képez a kamerával felszerelt drón, az ilyen távvezérléséhez mindenképpen kelleni fog az online teszt kitöltése.

Közepes méretű drónok 4 kg-ig

Közepes méretű drón kezeléséhez minden esetben szükséges az online vizsga és kompetencia tanúsítvány letétele. Amennyiben ember tömeg fölött szeretnénk repülni, az EU rendelet előírja a megfelelő gyakorlati tudás megszerzését is. Az, hogy az A2-es vizsga mit fog jelenteni a gyakorlatban, sajnos még nem ismert a magyar szabályozásban.

Nagy UAV (pilóta nélküli légijármű) 25 kg-ig

4 és 25 kg közötti drónnal tilos emberek felett repülni, így gyakorlati képzés teljesítésére nincs is szükség, az elméleti online vizsga viszont ez esetben is kötelező.

Bár itt is van kivétel, hiszen speciális engedéllyel repülhetünk emberek felett, de ennek kifejtése külön cikket kíván.

Mit jelent ez a valóságban?

Hobbi drónosként: Amennyiben egy kamerával nem felszerelt 120 g súly alatti, játéknak minősülő drónnal repkedsz, úgy NEM kötelező számodra az online vizsga letétele. Szabadon, de körültekintően repkedhetsz. Erősen ajánlott azonban egy gyakorlati képzésen részt venni a biztonságos repüléshez, az anyagi és személyi károk elkerülése érdekében.

Profi fotós/videósként: Mindenképpen kell az online vizsga. Számítani kell rá, hogy lakott területen belül kötelező lesz a gyakorlati képzés igazolása is. Mivel a jogalkotó erre még nem jelölt ki képző szervet, így ezzel jelenleg nem kell foglalkozni. 

Permetező drónpilóta: Hivatalosan nem végezheted ezeket a tevékenységeket még, kivéve kutatási céllal. Ennek szabályozásán jelenleg is gőzerővel dolgozik a NÉBIH és a Növényorvosi Kamara. Itt fontos, hogy extra anyagi és személyi kockázatok miatt, egyéb szigorításokat is várhatóak a tevékenység kapcsán. Amit egyelőre ki lehet jelenteni, hogy ezek a tevékenységek kizárólag lakott területen kívül végezhetők. Az online vizsga a permetezésnél a minimum elvárás.

A hatóság hivatalos drónpilótája: A drónokra vonatkozó szabályozás egyenlőre nem terjed ki a rendvédelmi szervekre. Az itt szolgálatot teljesítő kollégák kiképzése, ellenőrzése, belső feladat.

Milyen lesz a vizsga?

Az EU meghatározta a vizsga formáját, amit nekünk magyaroknak követni kell. Ez egy online elérhető, 40 kérdésből álló, felelet-választós teszt. Fontos azonban, hogy ahhoz, hogy hozzáférjünk a teszthez, végig kell mennünk az online anyagon. Nem lehet átlapozni, kihagyni fejezeteket. Ez az úgynevezett kompetencia tanúsítvány. A terjedelmes anyag részletes átnézése biztosítja a megfelelő háttértudást a vizsgához.

A fenti információk alapja, a minden  tagállamra vonatkozó 2019/945 és 2019/947-es EU-s rendelet, illetve a 2020. évi a pilóta nélküli járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatcsomag.

Ha tisztán akarsz látni a dróntörvénnyel kapcsolatban, dobj egy e-mail cím

TOVÁBBI HÍREK